27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţiile de toamnă fac vâlvă

Subvenţiile de toamnă fac vâlvă

Pentru a primi subvenţia pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, fermierii trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele aferente terenului respectiv.

Potrivit legislaţiei în vigoare, întrucât achiziţionarea de combustibil, seminţe, îngrăşăminte şi pesticide necesare culturilor de toamnă implică un nivel ridicat al cheltuielilor pe hectar, statul va acorda sprijin financiar agricultorilor care înfiinţează culturi şi în această toamnă. Comparativ cu anul trecut, Ordinul ministrului agriculturii nr. 687/2007 privind acest ajutor financiar introduce însă o serie de condiţii, intens mediatizate în ultima perioadă. Solicitanţii subvenţiei trebuie să nu figureze ca debitori la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj sau la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj în ultimii trei ani. În cazul în care figurează totuşi ca debitori (au primit subvenţia pentru o suprafaţă mai mare decât au înfiinţat), aceştia trebuie să-şi lichideze restanţele existente până la data depunerii cererii de sprijin.

Subvenţia, condiţionată de plata taxelor şi impozitelor

În ciuda faptului că au apărut reguli noi pentru obţinerea subvenţiilor, eligibilitatea fermierilor depinde însă de o serie de alte aspecte. Potrivit ordinului menţionat, se ia în considerare şi onorarea obligaţiilor solicitanţilor privind impozitele şi taxele locale. În acest sens, sprijinul financiar se acordă pe bază de cerere însoţită de o serie de documente, printre care şi certificatul fiscal privind achitarea de către solicitanţi, persoane fizice şi juridice, a impozitelor şi taxelor locale. „Doar cei care nu au datorii la APIA sau la DADR pot depune solicitările. Indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, potrivit legislaţiei, pentru a primi subvenţia, trebuie să nu aibă datorii privind impozitul sau taxele locale“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul executiv al APIA Dolj. Acesta a explicat că, în cazul restanţierilor, primăriile fie refuză să le emită certificatul fiscal, fie notează pe el că nu şi-au plătit datoriile. În ambele cazuri, solicitantul nu poate primi subvenţia.

„Sunt şi primari care fac abuzuri“

„Sunt şi primari care fac abuzuri, în sensul că nu vor să emită acest certificat arendaşilor. Aceştia trebuie însă să înţeleagă că proprietarii terenurilor sunt datori la primării, nu cei care iau în arendă pământul respectiv“, a completat Sergiu Drăgancea. Directorul APIA Dolj a precizat că acesta este un mod de a-i obliga pe arendaşi să plătească impozitul pentru terenul luat în arendă, ceea ce este ilegal, proprietarii trebuind să-şi asume obligaţiile privind taxele şi impozitele locale.

Valoarea subvenţiei

Cuantumul sprijinului financiar (acordat în bonuri valorice nominale) pentru înfiinţarea culturilor din această toamnă este diferenţiat, în funcţie de cultură (500 lei/ha pentru grâu, 400 lei/ha pentru rapiţă şi 450 lei/ha pentru alte culturi – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume). Agricultorii pot solicita sprijinul până pe 15 octombrie, la sucursalele APIA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII